صادرات پسته
صفر تا صد صادرات پسته به سراسر جهان

مدت‌هاست که صادرات پسته در ایران منبع درآمد قابل توجهی برای کشور و صادرکنندگان محسوب می‌شود. این صنعت توانسته است با وجود چالش‌های مختلف، همواره حضور قوی‌ای در بازارهای خارجی داشته باشد و تقاضا از کشورهای آسیایی، اروپایی و حتی آمریکا برای این محصول رو به افزایش است.

اگرچه پسته ایران از نظر کیفیت در جایگاه برتری در سطح جهان قرار دارد، اما برای حفظ حضور فعال در بازارهای بین‌المللی و کسب سود بیشتر، آشنایی کامل با مراحل صادرات پسته، قوانین و موانع این حوزه ضروری است. در صورت تمایل به ورود به این عرصه، خشکبار سبز به شما پیروی از مطالب این مقاله را جهت به دست آوردن اطلاعات جامع در زمینه تولید و فروش پسته پیشنهاد خواهد کرد.

صفر تا صد صادرات پسته به سراسر جهان

صادرات پسته به دلیل اینکه در دسته بندی موارد غذایی قرار دارد ممکن است نسبت به برخی دیگر از اقلام صادراتی مراحل سخت تری داشته باشد.

  • تامین محصول:

قبل از هر کاری، به مطالعه و جمع آوری اطلاعات بپردازید. این مرحله یکی از حیاتی‌ترین قدم‌ها در صادرات پسته است؛ زیرا اساس سایر فعالیت‌ها را تشکیل می‌دهد. برای داشتن یک تجارت موفق، حتماً درباره مواردی مانند یافتن مشتری خارجی، نوع محصول مورد نظر آن‌ها، استانداردها و تاییدیه‌های بهداشتی و غذایی و شرایط گمرکی کشور مقصد تحقیق کنید. به عنوان مثال، در خصوص میزان آفلاتوکسین موجود در پسته‌ها برخی از کشورهای اروپایی قوانین سختگیرانه‌ای دارند، یا برخی از کشورها ترجیح می‌دهند که پسته‌های فرآوری‌شده را به شکل خام خریداری کنند.

  • بسته بندی محصول:

پس از بررسی و انتخاب بهترین محصول برای خریدران، مرحله بعدی بسته‌بندی آن است. یک بسته‌بندی اصولی می‌تواند باعث محافظت از کیفیت و دوام محصول شود و در عین حال مشتریان بیشتری را جذب کند و اعتبار شرکت تولیدکننده و صادرکننده را بیشتر کند. علاوه بر آن نه تنها  از نظر کیفیت و زیبایی، بلکه بسته‌بندی باید دارای اطلاعاتی مانند نوع محصول، مشخصات تولیدی، نام شرکت تولیدکننده، نام شرکت صادرکننده، نام شرکت واردکننده و… باشد.

شاید برایتان مفید باشید تا بدانید : سلطان صادرات پسته ایران کیست ؟

  • دریافت مدارک جهت استاندارد بودن محصول

یکی از مراحل بسیار حیاتی و البته مقداری طولانی در صادرات پسته، اخذ گواهی‌های بهداشت و سلامت آن است. در این مرحله بایستی استانداردهای محصول شما به تایید اداره استاندارد کشور برسد و همچنین، باید تمامی تاییدیه‌های سلامت و بهداشت کشور مقصد را نیز بدست آورد. گواهی‌هایی که مورد نیاز هستن در این مرحله ممکن است بسته به کشور مقصد شما تفاوت داشته باشند؛

برای مثال انجام کلیه آزمایش‌ها و کسب تمامی گواهی‌های سلامت و بهداشت مواد غذایی برای صادر کردن مواد غذایی من جمله پسته به کشورهای اروپایی امری حیاتی است؛ گاها در برخی موارد محصول شما بایستی تاییدیه‌ های غذایی و داروی خاص کشور هدف را نیز بدست آورد. لازم به ذکر است که این مرحله قل از وارد شدن محصول به گمرک صورت میگیرد.

شاید برایتان مفید باشد بدانید : سلطان پسته اکبری کیست؟

  • ارائه محصول به گمرک:

بعد از انجام کلیه آزمایشات و به دست آوردن تاییدیه ها، محصولات شما بالاخره وارد بخش گمرک میشوند که در این قسمت مدارک مورد نیاز مانند اطهار نامه های نوع، وزن، فاکتور، مشخصات محصول رو تکمیل میکنید.

  • اخذ گواهی سلامت محصول در گمرک:

محصولات بدون برند و یا محصولاتی که برند شرکت شان ثبت نشده و بدون استانداردهای لازم هستند، مورد نمونه‌برداری، آزمایش‌های متعدد و اخذ گواهی‌های سلامت قرار می‌گیرند. و در آخر مجوز ترخیص بار از گمرک صادر می‌شود.

تحویل پسته‌های صادراتی به شرکت‌های حمل و نقل :

  • تحویل پسته‌های صادراتی به شرکت‌های حمل و نقل :

بعد از گذر از مرحله گمرک، باید بارنامه‌ای برای صادرات پسته تهیه کنید. این مرحله نسبت به بقیه‌ی مراحل، دشواری کمتری دارد؛ چون شرکت‌های صادرکننده در قرارداد با شرکت‌های حمل و نقل، جزئیات صادرات پسته را به شرکتهای حمل و نقل گزارش می‌دهند و آنها نیز به مشتریان خود اطلاعات مراحل انجام کار را اعلام می‌کنند. یکی از وظایف اصلی شرکت‌های حمل و نقل در صادرات محصولاتی همچون پسته، بررسی و تضمین تمیزی و ضدعفونی بودن کانتینرها، کامیون‌هاو واگن‌ها است. به طور معمول، برای صادرات پسته به کانتینرهای یخچال‌دار معمولا نیازی ندارید.

  • تسویه حساب و دریافت بارنامه:

در این قسمت، با دادن پیش‌نویس بارنامه که شامل اطلاعاتی همچون کشور مبدا ، جزئیات بار و کشور مقصد است، گاها درصدی از مبلغ معامله توسط کشور مبدا (فروشنده) دریافت می‌شود. این مبلغ ممکن است بر اساس شرایط اقتصادی کشور مقصد یا توافق بین فروشنده و خریدار تفاوت داشته باشد، اما معمولا 20% از کل مبلغ معامله را شامل می‌شود و 80% مابقی بعد از ارائه تصویر بارنامه پرداخت می‌شود. ارائه اصل بارنامه همراه با سایر مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا توسط شرکت‌های حمل و نقل باید به مشتری ارائه شود.

  • دریافت سایر گواهی و مدارک مبدا صادرات پسته:

جهت اخذ گواهی مبدا از اتاق بازرگانی، تمام شرکت‌های حمل و نقل باید مدارک گمرکی لازم را جمع‌آوری کرده و همچنین تاییدیه بارنامه از فروشنده و گمرک را دریافت کنند. با تکمیل این مراحل، می‌توان اقدام به ترخیص محموله کرده و آن را به مقصد نهایی ارسال نمود.

شاید برایتان مفید باشد : سلطان پسته دستچین

 

چه مواردی در صادرات پسته ضروری میباشد

همانطور که قبل تر اشاره کردیم صادرات محصولات در کل نیاز به تصویب اداره استاندارد دارند و همچنین باید تاییدات مورد نیاز کشور مقصد را نیز بگیرند برای صادرات پسته، باید تعدادی استانداردهای خاص رعایت شود که شرکت خشکبار سبز برای شما برخی از این استاندارد ها را برای مطالع قرار داده است؛

1.کنترل مواد سمی و آلاینده ها

واردات مواد غذایی، به خصوص پسته، باید بدون هیچگونه خطری برای سلامتی باشد. به همین دلیل، اخذ تاییدیه‌های سلامت مطابق با آیین‌نامه‌های بهداشت هر کشور اولویت اصلی است. لازم به ذکر است که بعضی کشورهای اروپایی علاوه بر تعیین کردن محدودیت‌های عمومی برای آلاینده‌های غذایی، برای محصولات خاص مانند پسته محدودیت‌های خاص نیز تعیین می‌کنند.

در مورد پسته، تمرکز اصلی بر روی آلاینده‌های غذایی از قبیل مایکوتوکسین‌ها (مخصوصاً آفلاتوکسین)، بقایای آفت‌کش‌ها، میکرو ارگانیسم‌ها و فلزات سنگین است. لیست این مواد به صورت دوره‌ای توسط اتحادیه اروپا و سایر کشورها به روزرسانی می‌شود؛ بنابراین، برای بدست اوردن اطلاعات از آخرین به روزرسانی‌ها می‌تواند فرآیند درخواست تأییدیه محصولات را سرعت ببخشد.

2. کیفیت

کیفیت پسته‌ها در کل بر اساس درصد پوسته یا مغزها که حداقل شرایط را نداشته باشند و ویژگی‌های دیگر همچون رنگ و طعم آن‌ها تعریف می‌شود. مهم‌ترین معیارهای تعیین کیفیت پسته به شرح زیر هستند:

  • رتبه (گرید) پسته: در صادرات پسته، می‌توان پسته‌ها را براساس میزان باز یا بسته بودن دهان آنها، دسته‌بندی کرد.

رتبه

دهان باز

دهان بسته

AAA

95%

5%

AA

90%

10%

A

85%

15%

B

80%

20%

C70%

30%

در بررسی استانداردهای صادرات پسته، بعضی از کشور ها  از جمله ایالات متحده آمریکا و ایران علاوه بر میزان بسته یا باز بودن پسته‌ها، به مکانیکی یا طبیعی بودن پوسته‌های دهان باز پسته نیز توجه ویژه‌ای میکنند.

  • رنگ مغزپسته: هر نوع پسته ممکن است رنگی منحصر به فرد داشته باشد، اما در کل پسته‌ها از نظر رنگ به چهار دسته‌ی زرد و مخلوط ،سبز، سبز مایل به زرد، تقسیم می‌شوند.
  • میزان رطوبت پسته: از جمله عوامل تأثیرگذار بر تردی و بافت پسته، درصد رطوبت آن است. این مقدار به طور کلی یایستی از حدود 6.5٪ فراتر نباشد، اما در بعضی از کشورها این مقدار ممکن است متفاوت باشد؛ به عنوان مثال، در آمریکا، این مقدار اغلب کمتر از 7٪ است.
  • گواهینامه‌های سلامت و ایمنی مواد غذایی: نوع و تعداد گواهی‌های سلامت مواد غذایی موردنیاز برای هر کشور واردکننده ممکن است متفاوت باشد و دریافت انواع معتبر آن‌ها می‌تواند اعتبار و اطمینان در فروش محصول شما را افزایش دهد
  1. GFSI (موسسه بین‌المللی امنیت غذای جهانی)
  2. IFS (استانداردهای بین‌المللی برجسته)
  3. FSSC 22000 (گواهی سیستم ایمنی مواد غذایی)
  4. گواهی حلال (برای بازارهای مسلمان)

از جمله معروفترین گواهی‌های ایمنی و بسیار شبیه به ISO22000 هستند. همچنین برخی کشورهای واردکننده علاوه بر گواهی‌های یادشده، از انواع دیگر نیز استفاده می‌کنند؛ به عنوان مثال BRC در بازار خریداران انگلیس.

Exporting pistachios to Europe

3. برچسب گذاری و بسته بندی

از مراحل حیاتی برای دستیابی به فروش بالا و جلب اعتماد و ترجیح مشتریان، توجه به بسته‌بندی و برچسب‌گذاری استاندارد است. رعایت نکات زیر در انجام عملیات برچسب‌گذاری و بسته‌بندی استاندارد می‌تواند به شما کمک کند:

  1. نام محصول (مانند پسته، مغز پسته، یا پسته با پوست) باید بر روی برچسب محصول مشخص شود.
  2. اطلاعات تولیدکننده، بسته‌بندی‌کننده، توزیع‌کننده یا واردکننده باید روی برچسب‌های بسته‌بندی‌های عمده نمایش داده شوند
  3. در دستورالعمل‌های ذخیره‌سازی و حمل و نقل لازم است تاکید شود که برای حفظ بافت و کیفیت محصول (با توجه به مقدار زیاد روغن در پسته)چه کارهایی انجام شود
  4. برای جلوگیری از آلودگی محصول با آفلاتوکسین، اطلاعاتی مانند محل باغ، تاریخ برداشت و نام پرورش‌دهنده باید روی بسته‌بندی‌های عمده ذکر شوند.
  5.  اطلاعات مانند نام و آدرس تولیدکننده، بسته‌بندی‌کننده، توزیع‌کننده یا واردکننده ممکن است با یک علامت شناسایی جایگزین شوند.
  6. استفاده از کاغذ یا تمبر‌های تجاری روی محصولات مجاز است؛ با این شرط که از چسب یا جوهر مجاز و غیر سمی استفاده شود.
  7. در لیبلینگ و بسته‌بندی خرده‌فروشی پسته، باید قوانین اتحادیه اروپا رعایت شود؛ به عنوان مثال، خوانایی نوشته‌ها بر روی بسته، وجود برچسب آلرژی‌زا و توضیح درباره مواد آلرژن درون محصول.